2015. május 3-án, minden időzónában 11:00 es 12:00 között megrendezésre kerül a 4. Világstaféta-futás: hogy hangot adjon az a népek közötti béke és egység előmozdításért való elköteleződésünknek.

run12:00kor: Time out a békéért (egy perces csend vagy ima)

A Run4Unity indítja el az Egyesült Világ Hete című rendezvénysorozatot és a Youth Peace Forum-ot, mely  az egyiptomi Kairóban kerül megrendezésre a “Living Peace“ programmal egyetemben.

run5

living peace

A Gyerekek az Egységért Mozgalom bemutatja:

 Run4unity 2015

 WeLink: Discovering Fraternity

Run4Unity-weLink-logo

A RUN4UNITY mindig céljának tartotta, hogy hangot adjon az emberiség családjának egységéért vívott küzdelemnek.

Idén különleges helyzetben találjuk magunkat: A bennünket ért sok fajdalom arra a következtetésre juttat minket, hogy ezen  törekvésünk elérése nagyon sokat várat még magára. A párizsi terrortámadás, a nigériai, pakisztáni, és a többi országban bekövetkezett mészárlások következtében arra gondolhatunk, hogy mi keveset tehetünk az elhatalmasodott erőszak megállításáért. De ez nem így van, az egység ideálja, melynek mindannyian tanúi szeretnénk lenni, a második világháború ideje alatt született, és az egész világon elterjedt mert “egyenként mindenkit szeretve” – mindenki meg van hívva az egységre. Chiara által felfedeztük, hogy a szeretet-tettek egy piciny jele is képes megállítani egy terrorista kezében lévő bombát.

start

A párbeszéd főszereplői

Városainkban óhatatlanul jelen vannak azok a helyzetek, ahol párbeszédbe bocsátkozhatunk más felekezetű vagy nem hívő testvéreinkkel, így együtt futva velük az egység „autópályáin”.

A RAI olasz tévétársaság 2014. Jan 18-án a Fokoláré Mozgalom elnökével, Maria Voce-val készített interjút. Az elnöknő kifejtette, hogy a leghathatósabb párbeszéd az, mely az életen alapul, a mindennapi életünk közösen megélt pillanatain, mely a másik ember, s nem a másik vallásának megismerésével kezdődik, hogy felfedezhessük a testvériség kötelékeit, mely minden emberi lényt összeköt. Véleménye szerint „… a különbözőség nem feltétlenül kell, hogy a szembeszegülés okául szolgáljon, hanem lehetőséget nyújthat számunkra emberi értékeink kölcsönös gyarapításához”.

Kezdjük el tehát a párbeszédünket, éljük az Aranyszabályt:

Tedd másoknak azt, amit szeretnél, hogy veled tegyenek, így majd ténylegesen út nyílik egymás kölcsönös megértésére, s az élet közös megélésére.

Ezért a Run4unity a Világra nyitott ember projektjének akciójának egyik momentumaként jelenik meg, mert egy lehetőséget jelent arra, hogy életben  tartsuk a párbeszéd lelkületét mindazokkal, akik körülöttünk élnek, hogy láthatóvá váljon az az emberiség, mely képes felfedezni az értékeket minden kultúrában

#run4unityMit tehetünk?

Egy HASHTAG a BÉKÉÉRT

Idén is elszántuk magunkat arra, hogy megerősítsük az egység kötelekéit, mottónknak választva a “WeLink” –et, hogy mindig eszünkbe juttassa azon törekvésünket, hogy szeretnénk egy olyan hálózat lenni, mely szeretné felemelni a világot, a közvetlen környezetünktől kezdődően, ahol élünk.  Az utóbbi időkben láttuk, hogy megsokszorozódtak a béke előmozdítását elősegítő hálózatok.

Sokakkal együtt lehetünk a béke építésének főszereplői, ott, ahol élünk, más fiatalokat, csoportokat, mozgalmakat, egyesületeket, állampolgárokat, politikusokat is bevonva ezen kezdeményezésbe.

run2A béke jelei

Kezdjünk el “össze-Linkelődni azzal, aki körülöttünk él, főleg azokkal, akikkel nem egyszerű, mert nagyon különbözőek tőlünk, vagy mert a kapcsolatunk javításra szorul. Megtéve ezt a lépést, bevonhatjuk őket a béketervünkbe, egy jelképpel megerősítve ezt az új szövetséget. Minden vidéknek meg van a maga szabadsága, hogy kitalálja ennek a módját.  Miután kitaláltátok ezt a jelet, kommunikálhatjátok a többiek felé.

Mennyi WeLink?

Ahhoz, hogy egy kisebb vagy nagyobb változás főszereplői legyünk, bátorság kell a kezdeményezéshez, és segítségképp „versenyezzünk egymással” minden nap tegyük fel a kérdést: Mennyi WeLink-et létesítettem ma? Mennyi konkrét tettet tettem az aranyszabályt élve, a béke es a testvériség köteleit építve? Lesznek  kisebb-nagyobb kihívások, aszerint, ami elválaszt minket, ez lehet a közömbösség, a társadalmi, ideológiai különbség, egy súlyosabb sértés vagy a háború. Azonnal elkezdhetjük, egymásnak elmondva a lépéseket, melyeket a Run4unity-n keresztül tettünk. A Run4unity alatt és az egyesült világ hete alatt elkészíthetjük majd a mérlegünket: mennyi Link-et tudtunk létesíteni mindannyian együtt az egész világon.

 

childrenDiscovering Fraternity Project nyomdokain

Ha úgy tekintünk a másik embertársunkra, mint testvérünkre, ez a béke jeleit teremti majd, mely lehetővé teszi számunkra, hogy az emberiség családjának egységét növeljük.

Az utóbbi hónapokban  a szíriai és közelkeleti területeken  levő válság egyre kritikusabba vált: a konfliktus kezdete óta több mint 3 millió ember – melynek fele gyermekek és tinédzserek – elvándorlásra kényszerült, s menekültként élnek Libanonban, Jordaniában, Irakban, Törökországban és Egyiptomban.

living peace 2
run3

Living-Peace-International

run4

Jelen vagyunk a Közel Keleten  a BÉKÉÉRT

A Run4Unity fiatalok egy küldöttsége részt fog venni  Kairóban (Egyiptom)  a 2015. Május 4-6 között megrendezésre kerülő II. Youth World Peace Forum–on, mely a Living Peace projekt utolsó programja lesz. Ez a projekt 3 évvel  ezelőtt született, a béke megélését,  és a békére való nevelés terjesztését célozván.  Jelenleg 50.000 gyermek, fiatal és felnőtt 103 ország több mint 200 iskolájából vesz részt a világ „békehálójának” építésében.  A záróesemény, a ”Let’s Bridge”, melyet több olasz és külföldi középiskola és egyetem 16-22 év közötti fiatalja szervez hasonló korú fiatalok számára, s az lesz a célja, hogy tanúskodjon a közös elköteleződésről a béke mellett, és tapasztalatokat hallgathassunk, műhelyeknek és művészeti eseményeknek is teret biztosítván a program keretein belül.

(info: living-peace.blogspot.com)