Sport és játék

SPORTDOBÓKOCKA: A BÉKÉRE ÉS A TESTVÉRISÉGRE TANÍT

A játék az ember alkotó része, ezért szükség van rá minden életkorban és sok élethelyzetben: nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek és időseknek, vagy a fogyatékkal élőknek is. Értékes eszköz lehet, hogy a résztvevőkből „családot” alkossunk.
Alois Hechenberger a Bolzanoi Egyetem Játék- és Animációs tanszékének docense, Modern játékok címmel írt disszertációjában azokat az együttműködési játékokat tanulmányozta, melyekben a közös játék öröme és a személy pozitív fejlődése fontosabb a győzelemnél vagy a vereségnél. Játékvezetőként azt a célt tűzte maga elé, hogy az egyén is, a csoport is pozitív tapasztalatra, azaz kisebb vagy nagyobb „siker-tapasztalatra” tegyen szert. Az egyénnek a lehető legjobban kell önmagát adnia, „cselekvő szeretet-magatartásban” kell lennie, miközben figyelemmel és elismeréssel fordul játékostársai felé.
A „Sports4Peace” elnevezésű projekt két évvel ezelőtt született Ausztriában, a Gyerekek az egységért mozgalom keretei között. Célja, hogy a békére nevelés részeként, a játékon és a sporton keresztül fogékonnyá tegyen az „aranyszabályra”: „Tedd azt másokkal, amit szeretnél, hogy veled tegyenek”.
Ezért hat játékszabályt dolgoztak ki, hat vezérelvet, amit kinyomtattak egy nagy felfújható kockára.

1. TELJES BEDOBÁSSAL!

A legjobb formádat hozd, és csak a versenyre összpontosíts! A jelen pillanatot éld jól! Most csak ez számít.

2. FAIR PLAY!

Tiszteld a szabályokat, legyél sportszerű – fair play – a játékban önmagaddal és másokkal szemben! Senkit ne zárj ki!

3. NE ADD FEL!

Tarts ki akkor is, ha nehéz, így emeld fel a többieket: csapatban sokkal könnyebb!

4. HELYET MINDENKINEK!

Ne a saját előnyödet keresd, légy barátságos az ellenféllel – még a legnagyobb küzdelemben is! Játssz úgy, hogy minél többen játszhassanak! Mindenki egyformán fontos!

5. ÜNNEPELD MEG!

Tanulj meg nyerni, és veszíteni! Örülj a másik győzelmének is, mint a saját magadénak!

6. MEG TUDOD VÁLTOZTATNI!

Mindig az ember maradjon a középpontban. Nagy célokat csak együtt érhetünk el! Hidd el: aki ad, annak adni fognak!

 

Részlet Új Város folyóiratból 2006