2sz.1.02
Gyerekek az egységért tábor Bükkszentkereszten

Az alábbiakban a szerzők – Nógrádi Eszter és Nógrádi Bernát – az Újszegedi plébánia Liget című újságának írt cikkét tesszük közzé

 

DSCN0548Idén augusztusban ismét megrendezésre került a Teens4Unity ifjúsági tábor, ahol közel 120 fiatal gyűlt össze egy vidám közösség és egység megalakítására. Augusztus 13-án az ország számos területéről érkeztek meg az izgatott táborozók Bükkszentkeresztre, hogy részt vegyenek egy 6 napos, a Fokolare által szervezett rendezvényen. Szegedi csapatunk egy hosszú és fárasztó, ámde kellemes hangulatú utazás után elérte a már jó ideje áhított célt.

 

3v.4.12A bükkszentkereszti tábor minden programjának fő vezérpillére a „kapcsolatok” voltak. Az előadások során Istennel, családunkkal és a közösséggel való kapcsolatunk nehézségeiről és értelméről beszélgettünk. Nagyban hozzájárultak a témák értelmezéséhez Csáki Tibor monori, Jávorka Lajos tiszakécskei és Kiss Imre újszegedi plébánosok prédikációi.

 

5k.3.02Az előadások és a misék során szerzett tudásunkat új kapcsolataink kialakításában kamatoztathattuk. Az ismerkedést és a bemutatkozást a csapatépítő játékok és a közös sportolás segítette, melyeknek a hangulatát a barátságosság és az elfogadás jellemezte. A tábor területén található röplabda-, foci- és kosárlabdapálya kiváló sportolási és ismerkedési lehetőséget adtak. Lehetőségünk nyílt számos műhely kipróbálására is, amelyek segítették a táborozókat kreativitásuk kibontakozásában. 5k.2.06Alkalmunk nyílt táncolni, énekelni, kézműveskedni, batikolni, zsugorkázni, és sportolni is. A táncolni vágyók a táncház révén jó pár új táncstílust is megtanulhattak, míg eközben a pihenésre vágyók a teaházban beszélgethettek és sütizhettek. A tábor során egy izgalmas akadálypálya is segítette egységünk erősödését. A tábor egyik megszokott programja a kirándulás, melyre több alkalommal is sor került. Csapatunk először egy 12 km-es túrát tett Fehérkőlápára, majd a még túrázni vágyók egy 6 km-es gyorstempójú sétát tehettek Lillafüredre. A túrázás egy izgalmas részét a csapatos éjszakai bátorságpróba képezte, mely segítette az összefogásunk megszilárdulását és kapcsolataink elmélyülését.

5k.4.175k.4.02Idén sem maradhatott ki a munka a faluért, melynek keretében beszélgettünk az idősekkel, gyomláltunk, fát pakoltunk, szedret szedtünk, bárányt legeltettünk és szuterént pakoltunk, lovakat ápoltunk, szemetet gyűjtöttünk az utcákban, hogy egy kissé segítsünk a falu lakóinak és számos tapasztalattal gazdagodjunk. Filmvetítések révén tudomást szerezhettünk a Run4Unity (Futás az egységért) nevű közösségépítő és az egész világra kiterjedő futásról, majd megismerhettük Chiara Luce példátlan, kitartó életét, mely arra tanít minket, hogy bármilyen különleges képesség, gazdagság, tudomány, remeteség és művészet nélkül is lehet bárkiből szent, csupán hite és szeretete a alapján. A tábort a „Színes Est”-tel zártuk le, ahol a táborozók megcsillanthatták tehetségüket a dráma, zene és a tánc terén. A 6. nap fájó szívvel hagytuk el ezt, az addigra teljesen összeszokott közösséget, a tábort, melynek sok szép emléket köszönhetünk. Köszönetet szeretnénk mondani az egész szegedi közösség nevében a szervezőknek a változatos programokért, az atyáknak a jó hangulatú, közvetlen misékért, beszélgetésekért, a táborozóknak a csoportbeszélgetésekért, előadásokért, befogadásért, és összetartásért. Kívánjuk mindenkinek, hogy élni tudja a tábor mottóját: „Tedd azt másokkal, amit szeretnéd, hogy veled tegyenek!”

 

2sz.3.03 3v.1.08 3v.2.03 3v.2.09 3v.4.06 4h.2.16 4h.3.01 4h.P.01 4h.p.13 5k.3.01 5k.4.04 5k.6.01 5k.p.02 DSCF0525 DSCN0586