Kis Gen3 Vándortábor “Jézus nyomában”
2020. augusztus 10-16.
“Új ember lettem!” mondta az egyik fiú szüleinek az idei kis Gen3 vándortáborból való hazatérése után.
A tábor mottójának nem véletlenül választottuk: “Jöjj, kövess engem!”, hiszen egy héten keresztül “Jézus nyomában” vándoroltunk. A Bakonyt jártuk be, sátrakban aludtunk, három szálláshelyünk volt, ahol két-két éjszakát töltöttünk. Férfias kalandra hívtuk a gyerekeket, szükség volt a kitartásra a tábori körülmények között és a hosszú gyalogtúrák során.
Bakonybélből, a Szent Mauríciusz bencés monostor földjéről vadregényes tájakon át haladt vándorutunk. Meghódítottuk a Bakony legmagasabb csúcsát, a Kőris-hegyet, majd az Odvaskői-barlangot és a Pannon Csillagdát útba ejtve érkeztünk Huszárokelőpusztára. Itt professzionális nyomkereső és vadászati kiképzésben volt részünk (Köszönjük, Laci bácsi!). Két kalandokkal teli éjszakát töltöttünk még Hubertlakon, a Bakonyi „Gyilkos”-tó tőszomszédságában, a csillagok alatt aludva, vaddisznók és rókák között, mielőtt a bakonyi csodákkal telve hazaindultunk.
Hosszú évtizedeken keresztül Nagy Pali a budapesti fokolárból biztosította a kis Gen3 táborok hátterét. Mindannyian örömmel gondolunk vissza a finom ebédekre, a paprikáskrumpli-főző versenyekre és a sok személyes gondoskodásra, amit Palitól kaptunk minden évben a táborok során. Amikor kiderült, hogy Pali sajnos már nem tudja folytatni ezt a szolgálatot, sokáig hiábavalónak tűnt az utánpótlás keresése, mígnem a Gondviselés elébünk sietett. Rendhagyó módon az idei tábor szervezését Prokopp Andris, felesége Petra (Közös Sport Egyesület ) és Gellén Violetta (ÉlményNap )  vállalta föl. Hónapokon keresztül sokat dolgoztak rajta. A keretet (élelem, szállás, logisztika) az országos Erdei Vándortábor Program  biztosította. Odaadó munkájuknak köszönhetően zavartalanul tudtunk koncentrálni a Lélek hangjára, hogy mit mondott nekünk a gyönyörű tájakon és a kalandos programokon keresztül.
Az egész tábor alapja a felnőttek közötti összhang volt, és bár nem is mindenki ismerte egymást korábbról, végig magunk között tartottuk a Szeretetet, és leginkább Ő vezette a tábort. Egyszer az egyik fiú megkérdezte tőlünk, felnőttektől: “Hogy vagytok?” Hallván a pozitív választ, azt mondta: “Ha ti felnőttek jól vagytok, mi is jól vagyunk.”
Úgy éreztük, hogy a Mennyei Atya gondos tervezésének eredményeként állt össze a csapat. Kiegészítettük egymást: Andris (édesapa, vállalkozó, Gen3 asszisztens), Nagy Szilárd (Gen2, aki Gen3 asszisztens), Violetta (édesanya, gyakorlott táborszervező), Németh Zsuzsi (Gen3 asszisztens), Bohán Márió (Gen3 asszisztens, fokolarinó).
A tábor célja a kölcsönös szeretet megélése mellett az volt, hogy a személyes kapcsolatunk is előre mehessen Istennel. Ehhez járult hozzá a sok megélt tapasztalat, mint például a reggeli lelki napindítók, esti imák és mesék (Moha bácsitól) és maga a természet közelsége.
Mobiltelefon és térerő nélkül a természetben töltöttük az egész hetet.
Fontos pillanat volt az Izsák bencés szerzetes testvérrel való őszinte párbeszéd. Úgy érezzük, hogy kölcsönösen Isten elé helyezett bennünket, és mivel ez a tapasztalat a tábor elején volt, segített megadni az “alaphangot” az egész hétre. Nagyon jó volt, hogy pont akkor a Gyenesdiáson nyaraló fokolarinók közül is többen el tudtak látogatni egy este erejéig a táborba.
Nélkülözhetetlen volt a három nagy Gen3 fiú jelenléte is: Dani, Ferkó és Matyi, akik nemcsak csoportvezetők, hanem a kisebbek példaképei is lettek. Sokat jelentett a csoportbeszélgetések vezetése, vagy a színdarabra való felkészítése a kis Gen3-aknak.
A mély lelki élmények mellett vidámságból sem volt hiány. Kiderült, hogy a kis Gen3-mak nemcsak bölcsek, hanem humorosak is. Az erdei játékok, beszélgetések közben nagy személyiségeket ismerhettünk meg. Az volt az érzésünk, hogy sok boldog, jókedvű gyermek Jézussal táborozunk együtt.
Várjuk a következő találkozókat, hiszen fontos, hogy a gyerekek év közben is tartsák a kapcsolatot egymással.
Köszönjük a szervezőknek és az Erdei Vándortábor Programnak a szép élményeket, akik nem csupán egy szép kirándulást lehetőségét biztosították nekünk, hanem a természet védelmét és szeretetét is elmélyítették bennünk!
(Dr. Németh Zsuzsanna, Gellén Violetta, Prokopp András, Nagy Szilárd, Bohán Zoltán)